Home » Informasi » 10 Contoh Pidato Bahasa Jawa Berserta Tips Pidato yang Baik

10 Contoh Pidato Bahasa Jawa Berserta Tips Pidato yang Baik

Iuwashplus.or.id | Pidato adalah sebuah bentuk komunikasi lisan yang disampaikan oleh seseorang di hadapan audiens dengan tujuan tertentu. Pidato dapat diucapkan dalam berbagai kesempatan, seperti acara formal, upacara, presentasi, atau debat. Seorang pembicara harus dapat memilih kata-kata yang tepat dan memiliki kemampuan berbicara yang baik untuk dapat menyampaikan pesan dengan jelas dan efektif.

Fungsi pidato adalah sebagai sarana untuk menyampaikan informasi, gagasan, atau pandangan yang dimiliki oleh pembicara kepada audiens. Pidato juga dapat digunakan untuk memotivasi, menginspirasi, atau memberikan pengarahan kepada orang lain. Selain itu, pidato juga dapat digunakan sebagai alat untuk mempengaruhi pandangan atau perilaku orang lain.

Contoh Pidato Bahasa Jawa Singkat

Contoh Pidato Bahasa Jawa Singkat

Berikut adalah contoh pidato dalam bahasa yang kami pisahkan dalam beberapa tema, yuk simak dan dipahami pidatonya.

1. Pidato Bahasa Jawa Singkat Tentang Kebersihan

Sugeng rawuh para sedulur sing sami dipununggu,

Kebersihan yaiku urip kang sangat penting dening kita saben dinten. Kita bisa ngaturkeun sakabeh kesehatan kita lan ngayahi penularan penyakit kanthi jagad kebersihan.

Kalian kabeh wis ngerti yen kebiasaan maca tangan sadurunge lan sajrone mangan utawa saka kegiatan liyane sing nglirakake benda beda sangat penting kanggo mencegah penyebaran kuman lan bakteri.

Lain saking kuwi, kita uga kudu nguripaken kebersihan lingkungan sareng-sareng, kaya nganggo mbuang sampah dina wadahé lan ngomongake lingkungan lanjut saka benda sing ora keperluan.

Nglirakake kebersihan yaiku nyadiakeun conto kang apik kanggo wong liyane lan nitip mligi lingkungan kang bersih lan sehat.

Ayo kita kabeh komitmen kanggo nguripake kebersihan, kanggo diri kita kabeh lan lingkungan sekitar kita. Matur nuwun.

Sekian kula ngomong singkat tentang kebersihan. Mudah-mudahan bisa nglebokake manfaat kanggo kita kabeh.

2. Pidato Bahasa Jawa Tentang Pendidikan

Sugeng rawuh para sedulur sing sami dipununggu,

Pendidikan yaiku hak kang kudu dipunubaraké kanggo kabeh wong. Ing urip sehari-hari, pendidikan duwe arti kang sangat penting kanggo kita kabeh, uga kalebu pendidikan formal lan nonformal. Ing pendidikan formal, kita nglakokake mata pelajaran sing beda, ana ing pendidikan nonformal, kita nglakokake saka pengalaman urip lan lingkungan sekitar kita.

Kanggo nyadiakeun pangalaman lan ketrampilan kang bisa nulung kita kanggo milih wulan depan sing luwih apik, kita kudu nglakokake pendidikan. Kalian kabeh pasti setuju karo kula yen pendidikan yaiku kunci kanggo nggayuh cita-cita lan kesuksesan ing wulan depan.

Akan tetapi, pendidikan uga duwe nganggoé aktif saka kita kabeh. Kita kudu tetep semangat kanggo nglakokake, njajal keras lan fokus ing tujuan kita. Kita uga kudu tansah ngomongake kualitas pendidikan sing kita nulung, kabeh ing sekolah utawa lingkungan sekitar kita.

Ora kabeh wong duwe kesempatan sing sama kanggo nglakokake pendidikan. Maka saka kuwi, minangka wong sing duwe kesempatan kanggo nganti, kita kudu nyobaaké kesempatan kanggo paling apik lan mugi-mugi ningali kesempatan éntuk pendidikan. Kita uga kudu nguliti wong liyane sing ora duwe untung kanggo nglakokake pendidikan.

Ayo kita kabeh komitmen kanggo tetep belajar lan nyobaaké kanggo ngembangake diri. Kita bakal mrepotake pendidikan sing apik, kita bakal bisa ngadegi wulan depan sing luwih apik. Matur nuwun.

3. Pidato Bahasa Jawa Tentang Perpisahan

Sugeng rawuh para sedulur sing sami dipununggu,

Saiki yaiku dina sing sangat spesial, nanging uga sedheng. Kita kabeh kumpul ing ngendi kanggo ngrayakake perpisahan, sarta ningali ing wektu sing kita wis metu kanggo nduweni masa-masa sing apik kang nglawan sami.

Perpisahan kanggo tetep sedheng, nanging ing saben waktu, perpisahan uga ngebukak pintu kanggo kita kanggo mulai babak anyar ing urip kita. Kalian kabeh pasti siap kanggo ngladeni tantangan anyar ing wulan depan, ing sekolah utawa ing urip liyane.

Baca Juga  Kenali Ciri-Ciri Baby Blue Syndrome dan Cara Mengatasinya

Wéntén kita ngarepaken kenangan sing kita sharé, ayo kita ora melu lali kanggo ngucapake matur nuwun kanggo wong sing wis nulung kita saben dinten, kaya wong tuwa, guru, lan teman-teman. Wéntén nulungake kita kanggo ngembangake lan tumbuh menyang pribadi sing luwih apik.

Tetep inggih yen perpisahan yaiku awalé saka babak anyar ing urip kita. Ayo ora ngijini sedheng ngelempehi semangat lan cita-cita kita. Mari kita terus nyawiji persahabatan lan nglambari tali persaudaraan kita, uga tetep usaha lan nglakoni kanggo mencapai tujuan ing wulan depan.

Kula sangat bangga karo kalian kabeh lan kula yakin kalian kabeh bakal sukses ing wulan depan. Matur nuwun kanggo kenangan apik sing kita share sami, lan nduwéni wacan kanggo ketemu ing wulan depan.

Sekian pidato singkat saka kula tentang perpisahan. Mudah-mudahan bisa nglebokake manfaat kanggo kita kabeh.

4. Pidato Perpisahan Kelas 6 Bahasa Jawa

Para sedulur,

Dina iki minangka dina sing khusus kanggo kita kabeh. Kita sedaya kempal wonten mriki kangge ngramekaken perpisahan lan ngenget-enget wekdal-wekdal sesarengan kula sakanca kelas 6 SD.

Taun-taun sekolah nalika kelas 6 mesthi bakal dikenang lan dadi kenangan sing ora bisa dilalekake kanggo kita kabeh. Akeh perkara sing wis disinaoni lan ngalami akeh pengalaman bebarengan, ing kegiatan sinau lan ing ekstrakurikuler lan sosial.

Nanging, pemisahan iki dudu pungkasane kabeh. Iki minangka wiwitan bab anyar ing urip kita. Kita kabeh bakal terus sinau lan tuwuh ing mangsa ngarep, lan siap ngadhepi tantangan anyar sing bakal katon ing ngarep kita.

Kula aturaken agunging panuwun dhumateng panjenengan sedaya ingkang sampun paring paseduluran saha kerjasama ingkang sampun kita bina ing salebeting sekolah wonten ing kelas 6. Sampun tulung-tinulung, paring inspirasi lan dukung-dukungan kangge nggayuh cita-cita.

Mugi-mugi silaturahmi kita tetep langgeng, lan mugi-mugi kita sedaya sukses lan bahagia ing mangsa ngarep. Matur nuwun wis dadi kanca kelas sing apik lan nyenengake kanggo aku kabeh taun iki.

Sepisan maneh, aku nyuwun pamit marang kowe kabeh lan ketemu ing mangsa ngarep. Matur nuwun.

Mekaten atur pamit kula. Semoga bermanfaat untuk kita semua.

5. Pidato Bahasa Jawa Perpisahan Kelas 9

Sugeng rawuh para sedulur sing sami dipununggu,

Saiki yaiku dina sing sangat spesial kanggo kita kabeh. Kita kabeh kumpul ing ngendi kanggo ngrayakake perpisahan lan ningali ing wektu sing kita wis metu sami-sami minangka teman sekelas ing kelas 9.

Masa-masa sekolah sing kita lewati ing kelas 9 iki bakal seneng kaya kenangan sing ora bakal dilupaken lan bakal maneh ngagumi kanggo kita kabeh. Kita wis ngalami sakabeh hal lan nglakoni sakabeh pelajaran ing sekolah sing bakal jadi perbekalan sing luwih apik kanggo masa depan kita.

Sekarang, kita bakal masuk ing babak anyar ing urip kita, yaitu urip ing luar sekolah. Kita kudu siap ngadepi sakabeh tantangan lan kesempatan sing bisa muncul ing muka kita. Kita kudu uga duwe tekad lan semangat sing kuat kanggo nggayuh cita-cita lan sukses ing wulan depan.

Akan tetapi, jangan sampun lali kenangan lan persahabatan sing wis kita bangun selama iki. Kita wis saling nulung, saling menghargai, lan saling ngilangi inspirasi ing kelas 9 iki. Ayo tetep nyawiji persahabatan sing kuat lan nglebokno hubungan sing positif ing wulan depan.

Kula pengin ngucapake matur nuwun kanggo kalian kabeh kanggo kenangan apik sing kita share selama iki. Matur nuwun karo wong sing wis jadi teman sekelas sing apik lan apik kanggo kula selama iki. Kula yakin kalian kabeh bakal jadi wong sing sukses ing wulan depan lan bakal mbawa perubahan sing positif kanggo dunia.

Sekali lagi, kula ngucapake selamat tinggal kanggo kalian kabeh lan sampun jumpa ing wulan depan. Matur nuwun.

Sekian pidato singkat saka kula tentang perpisahan. Mudah-mudahan bisa nglebokake manfaat kanggo kita kabeh.

6. Pidato Bahasa Jawa Tentang Covid 19

Sugeng rawuh para sedulur sing sami dipununggu,

Pandemi COVID-19 wis ngganti dunya ing saka sewelas wulan ingkang padha. Virus iki wis nggunakake ing seluruh dunya lan munculkan dampak sing gedhe ing kesehatan lan urip kita kabeh.

Baca Juga  Bahaya Ular Weling, Kenali Karakteristik, Habitat dan Mitos

COVID-19 gedhe ngarepake lan kita kabeh kudu nindakake tindakan pencegahan kanggo ngelindhungi diri kita sendiri lan wong liyane saka virus iki. Kita kudu tetep ngawasi jarak, nggosok tangan karo sabun lan ayehe mengalir, lan nggunakake masker nalika ngadangu wong liyane.

Kajaba iku, kita uga kudu tetep awas lan ngikutake kabeh kebijakan lan peraturan saka pemerintah lan instansi kesehatan ingkang bertanggung jawab ing ngadangu COVID-19. Kita kudu ngilangi kerumunan lan nglakoni program vaksinasi ingkang disediakake.

Ora padha iku, kita uga kudu nglarani kesehatan mental kita ing tengah-tengah pandemi iki. Kita kudu tetep nyawiji karo wong sing kita sayang, lan nyari pertolongan nalika ngerasa kesulitan utawa ngedhukung.

Karo kerjasama lan tindakan pencegahan sing tepat, kita kabeh bisa nglebokake nglebokno pandemi COVID-19 iki. Ayo kita kabeh kerja sareng-sareng kanggo ngelindhungi diri kita sendiri lan wong liyane saka virus iki.

Sekian pidato singkat saka kula tentang COVID-19. Semoga bermanfaat kanggo kita kabeh.

7. Pidato Bahasa Jawa Tentang Akhlak

Sanak sanak sing aku hormati,

Ing kaping pindho iki, kula pengin ngomong bab akhlak, utawa perilaku sing apik lan cocog karo etika. Akhlak iku salah siji aspek penting ing urip kita saben dina, amarga akhlak sing apik bisa nulungi kita supaya bisa luwih apik ing hubungan sosial lan nglebokake masyarakat sing luwih apik.

Akhlak sing apik ana sawetara, kaya jujur, sopan santun, sabar, disiplin, lan njaga kehormatan wong liyane. Kita kabeh kudu mbenahi lan mbangun akhlak sing apik ing diri kita, lan mbenerake lan nguliti akhlak sing apik ing wong liyane.

Ing nggonku urip, kita bakal ngalami sawetara situasi sing rung pantes karo kita, lan akhlak sing apik bisa nulungi kita supaya bisa ngatasi situasi sing kayak iku karo bijaksana. Akhlak sing apik ojo golek ojo eling ojo dumeh bisa nulungi kita nglebokake hubungan sing apik karo wong liyane, ana ing lingkungan keluarga, teman, lan ing lingkungan kerja.

Merga iku, ayo kita kabeh usaha kanggo mbenahi lan mbangun akhlak sing apik ing diri kita lan ojo lali mbenahi lan mbenerake akhlak sing apik ing wong liyane. Ayo kita kabeh nyuwun ngapuro lan menehi teladan sing apik kanggo wong liyane.

Ing nggonku urip, urip iku kudu akeh ngendikan akhlak sing apik, amarga sing ngendika akhlak sing apik iku bisa ngasilake urip sing apik lan masyarakat sing apik. Matur nuwun.

Sekian pidato bab akhlak saka kula. Semoga kabeh kita bisa terus mbenahi akhlak sing apik ing diri kita lan mbangun masyarakat sing luwih apik. Matur nuwun.

8. Pidato Bahasa Jawa Tentang Lingkungan

Saudara-saudara sing apresiasi,

Ing dina iki, kula pengin ngetokaké babagan lingkungan. Lingkungan yaiku piranti sing paling penting ing sajroning kehidupan kita, amarga lingkungan sing sehat lan terjaga bisa ndadekaké kesehatan lan kesejahteraan kita kabeh.

Nanging, sayangé, lingkungan kita saiki terancam déning piranti-piranti lingkungan, kaya polusi udara, polusi aye, deforestasi, lan sampah. Kita kabeh kudu ngupaya kanggo njaga lan mbeneraké piranti-piranti iki lan ngrakasi lingkungan kita supaya tetep sehat lan terjaga.

Salah siji carané kanggo njaga lingkungan yaiku ngurangi piranti-piranti sing bisa ngrusak lingkungan, kaya plastik lan bahan kimia sing ana ancamané. Kita kabeh ojo maringi sampah ngisor, ngetokaké babagan energi lan air sing kebanjiran.

Uga, kita bisa nindakaké aksi positif kanggo njaga lingkungan, kaya nandhur woh, nyawang taman kutha, lan nindakaké program-program penghijauan lan nandhur woh sing digawé déning pamaréntah utawa organisasi lingkungan.

Karo ngelakoké tangan lan nindakaké tindakan sing cocog, kita kabeh bisa ndadekaké lingkungan kita sing sehat lan terjaga. Ayo kita kabeh komitmen kanggo njaga lingkungan kita lan mbentar warisan sing apik kanggo genrasi sing ana ing wong sing bakal datang.

Iki pidhato tentang lingkungan saka kula. Semoga kita kabeh bisa terus perhatian lan njaga lingkungan kita supaya tetep sehat lan terjaga. Matur nuwun.

9. Pidato Bahasa Jawa Tentang 17 Agustus Kemerdekaan

Saudara-saudara sing aku hormati,

Dina iki, tanggal 17 Agustus, kita semua njaluk memperingati dina kemerdekaan Indonesia kang ke-76. Iki ya momèn kang amat penting kanggo kita kabeh, amarga kita njaluk memperingati kemerdekaan lan kabebasan sing wis diklèbèhi dening para pahlawan kita.

Baca Juga  Foto Anime Keren: Naruto, Luffy, Dan Goku HD Terbaru

Kemerdekaan Indonesia ora gampang dadi. Para pahlawan kita manggon lan ngèlèni kahanané kanggo njaluk kemerdekaan kanggo nagara iki. Kita kudu mèngèrti lan mènèhi hormat kanggo perjuangané, lan njaluk memperingati momèn iki minangka wujud penghargaan kita.

Nanging, kabebasan uga njupuk tanggung jawab sing dhuwé kanggo kita kabeh. Kita kudu kerja keras kanggo mbangun nagara iki nganti dadi luwih apik, luwih maju, lan luwih adil. Kita kudu ngadili perpaduan lan kesatuan minangka bangsa, lan mbèri kontribusi kanggo kepentingan sing bersama.

Ing tengah-tengah tantangan sing kita hadapi, kaya pandemi COVID-19 lan masalah sosial lan ekonomi liya, kita kudu tetep optimis lan penuh semangat nganti dadi teges ora ngalahi masa depan. Kita kudu njaluk berjuang kanggo nggapai cita-cita lan tujuan kang luwih dhuwur minangka bangsa.

Sekali lagi, yuk kita rayakan momèn iki karo semangat lan kebanggaan minangka bangsa Indonesia. Kita kudu tetep semangat kanggo mbangun lan majuaké nagara kita kanggo masa depan sing luwih apik.

Sekian pidato mengenai kemerdekaan 17 Agustus saka aku. Mari kita jagå lan perkuat kemerdekaan Indonesia karo semangat sing dhuwur. Suwun.

10. Pidato Bahasa Jawa Tentang Kesehatan

Saudara-saudara sing aku hormati,

Kesehatan yaiku salah sawijining hal sing sangat penting ing kehidupan kita sehari-hari. Kita kabeh kudu mikirake kesehatan badan lan pikiran kita, lan ngarepake kesehatan wong-wong liyane ing sekitar kita.

Ing ngatur kesehatan, kita kudu mikirake pola mangan lan olahraga sing sehat. Kita ojo paring ati nganggo kebiasaan sing kurang apik kaya ngudut, ngethok alkohol, lan nggunakake narkoba. Kita ojo lali nglakokake kesihatan diri lan lingkungan sekitar kita.

Ngantiya, kita uga kudu mikirake kesehatan mental kita. Kesehatan mental sing apik bisa nglawani kita nghadapi stress lan tantangan ing kehidupan karo luwih apik. Kita bisa nggawe kegiatan sing seneng, kaya hobi lan olahraga, kanggo ngurangi stress lan nglindhungi kesehatan mental kita.

Kita ojo lali nglebokake lan mbayar protokol kesehatan sing disaranake, kabeh ing tengah pandemi COVID-19. Kita kudu tetep nganggo masker, ndhik pelengan, lan nggawe jarak fisik kanggo ndhikake penyebaran virus.

Yuk kita kabeh komitmen kanggo ngatur kesehatan kita lan wong-wong liyane ing sekitar kita. Kita kudu terus ngrasa lan ngemutake diri ing ngatur kesehatan, lan nglakuake conto sing apik kanggo wong liyane.

Sekian pidato bab kesehatan saka aku. Mari kita kabeh nggawe usaha kanggo ngrawat kesehatan badan lan pikiran kita, lan mikirake kesehatan wong-wong liyane ing sekitar kita. Matur nuwun.

Tips Mempersiapkan Pidato yang Baik

Tips Mempersiapkan Pidato yang Baik

Pidato merupakan salah satu bentuk komunikasi verbal yang sering digunakan dalam berbagai kesempatan, baik itu dalam acara formal maupun informal. Namun, untuk membuat pidato yang efektif dan dapat disampaikan dengan baik, kita perlu mempersiapkannya dengan baik. Oleh karena itu, dalam kesempatan ini, saya akan membahas tentang tips mempersiapkan pidato yang baik.

Dengan memperhatikan tips ini, diharapkan kalian dapat membuat pidato yang efektif dan dapat mempengaruhi audiens dengan baik.

1. Menentukan Tujuan Pidato

Langkah pertama dalam mempersiapkan pidato adalah menentukan tujuan dari pidato tersebut. Apa yang ingin kalian sampaikan kepada audiens? Apakah tujuannya untuk memberikan informasi, memotivasi, atau meyakinkan audiens? Dengan menentukan tujuan pidato, kita dapat lebih fokus dalam menyusun isi dan materi pidato.

2. Mengumpulkan Informasi dan Materi

Setelah menentukan tujuan pidato, langkah selanjutnya adalah mengumpulkan informasi dan materi yang relevan dengan topik yang akan disampaikan. Kita dapat mencari informasi dari berbagai sumber, seperti buku, internet, atau dari pengalaman pribadi. Pastikan informasi yang kita dapatkan telah diverifikasi dan terpercaya.

3. Menyusun Kerangka Pidato

Setelah mengumpulkan informasi dan materi, langkah selanjutnya adalah menyusun kerangka pidato. Kerangka pidato harus memuat poin-poin utama yang ingin disampaikan dan disusun dengan logis. Pastikan pidato memiliki pengantar, isi, dan penutup yang jelas dan mudah dipahami oleh audiens.

4. Berlatih Pidato

Langkah terakhir dalam mempersiapkan pidato adalah berlatih. Kalian bisa berlatih di depan cermin, atau dengan merekam diri sendiri saat berbicara. Berlatih akan membantu kalian merasa lebih percaya diri dan mengurangi ketakutan saat berbicara di depan publik. Selain itu, kalian juga dapat meminta pendapat dari orang lain untuk meningkatkan kualitas pidato.

Akhir Kata

Kunci sukses dalam pidato adalah persiapan yang matang dan latihan yang cukup. Dalam mempersiapkan pidato, kita harus menentukan tujuan pidato, mengumpulkan informasi dan materi, menyusun kerangka pidato yang logis, dan berlatih berbicara di depan cermin atau dengan merekam diri sendiri. Selain itu, kita juga perlu memperhatikan gaya bahasa dan bahasa tubuh saat berbicara di depan publik.

Demikianlah kesimpulan mengenai pidato dan tips mempersiapkannya dengan baik. Semoga informasi ini dapat bermanfaat bagi kalian semua. Terima kasih.

Jangan sampai ketinggalan informasi terkini seputar teknologi dan tutorial terbaru dari Iuwashplus.or.id:

DMCA.com Protection Status